You are too early! The concerts start on Friday at 6:30 PM and Saturday at 6:00 PM. Or do you want to be sure of a front row seat? Don’t worry, at Bel Jazz Fest you are always in the front row!
VRIJDAG 29 MEI 2020

Vrijdag 29 mei 2020
An Pierlé Quartet
Het An Pierlé Quartet is een versmelting van het jonge jazzduo SCHNTZL met singer-songwriter An Pierlé en muzikant-producer Koen Gisen. Ze verkennen elkaars werelden met een verfrissende openheid. Het kwartet brengt veelzijdige experimentele popmuziek met een twist. Die strekt zich van serene en open landschappen tot expressieve Brechtiaanse cabaret-fun. Met een gezonde dosis noise en trompetgeschal, versmolten met psychedelische grooves.
An Pierlé (zang, piano, trompet), Hendrik Lasure (synths, loops), Koen Gisen (basklarinet, saxofoon, gitaar), Casper Van de Velde (drums)

Vrijdag 29 mei 2020
Bert Cools
Gitarist Bert Cools is voornamelijk actief in de wereld van improvisatie en elektronische muziek. Je kan hem kennen van het platform granvat, dat hij in 2011 oprichtte met zijn broer Stijn. Hij speelt concerten als solo-artiest, componeert voor zijn eigen bands (Merope, Hoera, Book of Air), maakt deel uit van Ruben Machtelinckx’ Porous Structures en Antoine Pierre’s Urbex, en verdiende zijn strepen binnen theater- en multimediaprojecten. Onlangs vervoegde hij ook de Deense indiefavorieten van Efterklang. In zijn soloperformances experimenteert Cools met geluid en dan vooral de link tussen het instrument en het gebruik van talloze effecten. Verwacht je aan spontane exploraties en onwereldse klanken.
Bert Cools (gitaar, elektronica)

Vrijdag 29 mei 2020
Hermia – Mohy – Gerstmans plays the love songs
Dit trio herneemt enkele van de mooiste traditionele jazzstandaarden, op instrumentale wijze en in de intieme warmte van een sax-piano-contrabasformule, die een enorme ruimte overlaat voor de zachtheid en de subtiliteit van het geluid. Vóór elk nummer dompelen de muzikanten je verbaal in kleine stukjes van de tekst van het originele lied, in een poging juweeltjes poëzie naar voren te brengen, typisch voor Broadway in deze tijd. Van daaruit krijgt iedereen de kans om dieper in deze prachtige en beroemde melodieën te duiken, hier uitvergroot door uitstekende solisten.
Manuel Hermia (saxofoon), Pascal Mohy (piano), Sam Gerstmans (contrabas)

Vrijdag 29 mei 2020
Lubiana
Lubiana is een Belgisch-Kameroense singer-songwriter met een gouden stem. Ze startte haar muzikale carrière op achtjarige leeftijd met piano en gitaar. Als ze veertien is, zetten Nina Simone en Lauryn Hill haar wereld op z’n kop en als vroege twintiger ontdekt ze het West-Afrikaanse instrument dat haar leven verandert, de kora. Door opnieuw in contact te komen met haar Afrikaanse roots en tradities leert Lubiana het werk van een meester als Toumani Diabaté kennen. Sindsdien verwerkt ze die inspiratie in een gloedvolle, bedwelmende combinatie van pop, soul en een subtiele, jazzy vibe.
Lubiana (zang, kora)

Vrijdag 29 mei 2020
Mâäk Quintet
Het Mâäk Quintet ontstond meer dan twintig jaar geleden met een traditioneel jazzkwartet rond trompettist Blondiau. Vandaag is het kwintet een collectief met vele gezichten én internationale connecties. En bovendien een van de meest geprezen avant-garde formaties van het land. Mâäk, dat is vitaliteit, dynamiek en muzikale vrijheid. Binnen duidelijk afgebakende grenzen gaat het kwintet op zoek naar verfijnde, fascinerende en sensuele ideeën. De muzikanten houden nooit op met het combineren van nieuwe klanken, ritmes en harmonieën. Mâäk, dat is simpelweg het geluid van heruitvinding.
Laurent Blondiau (trompet), Michel Massot (tuba), Jeroen Van Herzeele (tenor saxofoon), Grégoire Tirtiaux (alto & baritone saxofoon), Samuel Ber (drums)

Vrijdag 29 mei 2020
Schntzl
Hendrik Lasure en Casper Van De Velde waren nog tieners zonder rijbewijs toen ze plots naar voren geschoven werden als grote talenten. Sindsdien zaten ze niet stil en zijn ze niet meer weg te denken binnen de Belgische jazzscene. De twee zijn vastbesloten om de muze te volgen, ook al leidt die naar oorden tot ver buiten de conventionele jazz. schntzl jongleert fris en spontaan met post-klassiek, elektronica, dromerige pop en mijmerstukjes met een schoonheid die zich even plots als indringend openbaart.
Hendrik Lasure (piano, keyboards), Casper Van De Velde (drums, percussie)

VRIJdag 29 mei 2020
De Beren Gieren
De Beren Gieren ontwikkelde zich het voorbije decennium aan een rotvaart tot een vaste waarde én een topper van de New Wave Of Belgian Jazz. ‘Dug Out Skyscrapers’ (2017), album #5, was de voorlopige bekroning en sleepte de Klara Award voor beste jazzalbum in de wacht. Hun volgende album, dat verschijnt in het voorjaar van 2021, wordt een ode aan een universum dat wemelt van leven. Het is een zoektocht naar open routes waar ideeën kunnen ontstaan en evolueren. De cultivatie van het onvoltooide leidt tot actieve creativiteit. Het ontbrekende puzzelstukje spreekt immers meer tot de verbeelding dan het perfect afgewerkt geheel.
Fulco Ottervanger (keyboards), Lieven Van Pée (contrabas), Simon Segers (drums)

Vrijdag 29 mei 2020
Eve Beuvens solo
Pianiste Eve Beuvens debuteerde in 2009 met een kwartetalbum dat meteen hoge ogen gooide. Vier jaar later richtte ze het Heptatomic septet op, een band met zwaargewichten uit de Belgische scene. Recent legt ze zich vaker toe op soloperformances, waarvoor ze inspiratie opdeed bij illustere voorbeelden als Herbie Hancock, Keith Jarrett en Paul Bley. Beuvens zoekt daarvoor naar harmonie tussen contrasten: ze combineert felle kleuren met warme melodieën Haar muziek geeft blijk van een breed referentiekader met verwijzingen naar uiteenlopende helden, van Thelonious Monk tot … Dolly Parton.
Eve Beuvens (piano)

Vrijdag 29 mei 2020
Antoine Pierre URBEX
Luikenaar Antoine Pierre ontpopte zich de voorbije jaren tot een van de meest actieve en veelzijdige drummers van het land. Wat begon bij het Trio van Jean-Paul Estiévenart evolueerde via het Toine Thys Trio naar TaxiWars en zijn eigen project URBEX. Daarmee maakt hij even bruisende als vernuftige grootstadsjazz. Het ene moment open en mysterieus, dan weer donker en broeierig. Recent liet de band zich inspireren door Miles Davis’ Bitches Brew. Dit wordt een concert met een onstuimige groove, trance en knetterende energie!
Antoine Pierre (drums), Jean-Paul Estiévenart (trompet), Bert Cools (gitaar, elektronica), Bram De Looze (piano), Félix Zurstrassen (basgitaar), Frédéric Malempré (percussie)

Vrijdag 29 mei 2020
Esinam
Esinam brengt traditionele instrumenten als de tama, kalima en pandeiro via loops samen met het geluid van haar soulvolle stem, de fluit en keyboards. Op die manier is ze echt een onewomanband. Haar composities dragen sporen van verschillende werelden, zowel geografisch, cultureel als muzikaal. Op het podium is vrijheid Esinams rode draad. Melanie De Biasio, Teme Tan en Selah Sue zijn onvoorwaardelijke fans van haar muzikale universum en nodigden haar uit als supportact, terwijl Baloji haar liet meewerken aan zijn recentste album.
Esinam Dogbatse (zang, dwarsfluit, keyboards, percussie, electronica)

Vrijdag 29 mei 2020
The Brums
Vooroordelen zijn soms hardnekkig. Sommigen denken dat jazz ernstige business is. Met een mix van blazers, synth en intense ritmes en invloeden uit hiphop en avant-garde ontkracht het Luikse kwartet The Brums die mythe. Meer nog: The Brums krijgen je aan het dansen. Deze multi-instrumentalisten spelen het helemaal live, zonder loops, en sleuren je mee door hun expansieve, dynamische universum. Het resultaat? Energie en vrijheid die een ontvlambaar dansje doen. Een door techno beïnvloede, beat-gebaseerde knoert van een ontlading!
Alain Deval (drums, elektronica), Adrien Lambinet (trombone, FX), Antoine Dawans (trompet, synths), Clément Dechambre (saxofoon, synths)

Vrijdag 29 mei 2020
DJ Alia
ZATERDAG 30 MEI 2020

zaterdag 30 mei 2020
Bram De Looze
Als stichtend lid van LABtrio, dat hij mee oprichtte als zestienjarige, maakte pianist Bram De Looze meteen indruk met zijn zeldzame combinatie van techniek en maturiteit. Snel groeide hij uit tot een centrale speler in een generatie die bulkt van talent. De voorbije jaren combineerde hij klinkende projecten (MixMonk, LABtrio, …) met een solotraject. De Looze is een rusteloze artiest en voortdurend op zoek naar nieuwe vormen van expressie en naar een dieper niveau, waar resonanties en stemmingen voortdurend transformeren als onderdeel van een aanhoudend work-in-progress. Zelden hoor je een artiest die je zo moeiteloos in de ban van z’n missie houdt.
Bram De Looze (piano)

zaterdag 30 mei 2020
Jean-Paul Estiévenart Quartet
Nog zo’n band die in geen tijd een van de kleppers van de Belgische jazz werd. Dat hoeft niet te verbazen sterke identiteit en unieke sound. Trompettist Estiévenart zorgt voor dynamische en krachtige muziek waarvoor hij inspiratie opdoet in de rijke jazztraditie en zijn eigen parcours. Na een hele reeks concerten als trio, met Fabian Fiorini als gastmuzikant, evolueerde de band organisch tot een kwartet. Logisch, want de vier creëren steeds opnieuw een zinderende energie. Geen machtsstrijd binnen deze formatie, maar aanhoudend vuurwerk van gulle performers die uitpakken met virtuositeit en uitbundige muzikaliteit.
Jean-Paul Estiévenart (trompet), Fabian Fiorini (piano), Sam Gerstmans (contrabas), Antoine Pierre (drums)

zaterdag 30 mei 2020
Tuur Florizoone
In geen tijd is accordeonist Tuur Florizoone uitgegroeid tot een van de meest geliefde muzikanten van het land. Zijn muziek voor de film ‘Aanrijding in Moscou’ (genomineerd voor de World Soundtrack Awards!) heeft bijgedragen aan zijn doorbraak. Jazz, folk, klassiek en filmmuziek smelt hij samen tot een warme, pakkende combinatie van speelsheid en gevoel. Geniet van een intimistisch concert met ogenschijnlijk eenvoudige melodieën vol diepere laagjes en een onweerstaanbare podiumprésence.
Tuur Florizoone (accordion)

zaterdag 30 mei 2020
Cinema Paradiso
Cinema Paradiso is de band van saxofonist Kurt Van Herck, drummer en percussionist Eric Thielemans en gitarist Willem Heylen. Het is een trio dat muziek brengt waaruit rust, muzikale vrijheid en speelsheid spreekt. Geïnspireerd door de muziek van Paul Motian gaat de drie aan de slag met composities van de meesterdrummer, aangevuld met eigen werk, bloedmooie standards en improvisaties die voortvloeien uit Motians muziek. Bill Frisell, jarenlang bloedbroeder van Motian, hoorde het resultaat en was er helemaal weg van: “It was a joy to hear these new versions of the songs I know so well and love so much. I know Paul would be happy.”
Kurt Van Herck (saxofoon), Eric Thielemans (drums, percussie), Willem Heylen (gitaar)

zaterdag 30 mei 2020
Casimir Liberski Trio
Casimir Liberski’s muziek wordt steevast omschreven als ontroerend, opwindend en atypisch. De Brusselse pianist-componist beschikt over een razend knappe en persoonlijke stijl, die hand in hand gaat met een imposante techniek. Zelfs in New York maakte Liberski indruk met zijn ongewone mix van jazz, fusion, elektronica, metal, progrock en minimalisme. Dit trio live aan het werk zien, is altijd een belevenis: met een enorme flair combineren ze eigen werk met standards en verrassende popcovers.
Casimir Liberski (piano), Cyrille Obermüller (contrabas), Samuel Ber (drums)

zaterdag 30 mei 2020
Compro Oro
Soms moet een band een stevige omweg maken om te weten waar hij thuishoort. Dat kan Havana zijn. Of Mogadishu. Of Gent. Dat is precies wat Compro Oro heeft gedaan sinds zijn debuut in 2015. De eerste releases namen je mee naar Cuba en West-Afrika. Op zijn recentste album, ‘Suburban Exotica’, gaat de band nog een stap verder en voegt geluiden uit het Midden-Oosten toe aan de mix. Het resultaat: een kleurrijk lappendeken met hedendaagse elektronica, onstuitbare grooves, moddervette funk en ander stuntwerk.
Wim Segers (vibrafoon, marimba, synth, glockenspiel, percussie), Bart Vervaeck (gitaar, pedal steel, oud, banjo), Matthias Debusschere (bas, elektrische ukulele), Falk Schrauwen (kalimba, congas, percussie), Frederik Van den Berghe (drums)

zaterdag 30 mei 2020
Glass Museum
“The ultimate modern marriage between pure traditional jazz, orchestral arrangements, and the mathematics of electronic music.” Zo omschrijven Antoine Flipo en Martin Grégoire hun muziek op hun Facebook-profiel. Helemaal terecht, want Glass Museum bevestigde met het doorbraakalbum ‘Reykjavik’ alle goeds dat eerder over het duo verteld werd. De aanpak van de twee is filmisch, elektronisch én organisch. Hun sound combineert donkere melodieën met woelige ritmes. Een lichtstraal in de nacht. Op podium niets minder dan een revelatie, een droommachine met een eindeloze verbeelding.
Antoine Flipo (synth), Martin Grégoire (drums)

zaterdag 30 mei 2020
Anneleen Boehme solo
Bassiste Anneleen Boehme stond in 2007 mee aan de wieg van LABtrio, een van de meest gelauwerde Belgische jazzbands van het voorbije decennium. Net als kompanen Lander Gyselinck en Bram De Looze hield ze het daar niet bij, en liet ze zich al snel gelden in de meest uiteenlopende contexten. Intussen richtte Boehme ook haar ‘droomproject’ op: het negenkoppige Grand Picture Palace. Dit ensemble brengt een jazzkwintet én een strijkkwartet samen en combineert de twee passies van de bandleader: jazz en klassiek. Maar nu doet ze het solo, met de zoekende, pulserende contrabas die intussen een verlengstuk werd van haar lichaam.
Anneleen Boehme (contrabas)

zaterdag 30 mei 2020
N∆BOU
De schallende trombone van Nabou Claerhout is het geluid van aanstormend talent. Al op zeer jonge leeftijd kreeg ze de kans om samen te werken met artiesten als Bert Joris, Dave Holland, Dave Douglas en Akua Naru. Dat zegt veel. Met haar kwartet N∆BOU benadert ze haar instrument op een eigentijdse manier en zorgt ze met innovatieve effecten en frisse composities voor een heel eigen geluid. Claerhout laat zich hiervoor omringen door drie beloftevolle muzikanten die eerder al grote sier maakten met HAST, Tsar B, Oko Yono en Joshua Redman.
Nabou Claerhout (trombone), Roeland Celis (gitaar), Trui Amerlinck (bas), Mathias Vercammen (drums)

zaterdag 30 mei 2020
Commander Spoon
Commander Spoon belichaamt alles wat de jongste generatie Belgische jazzmuzikanten zo boeiend maakt. Het Brusselse viertal sloopt met het grootste gemak en respect de virtuele muren tussen jazz, hiphop, rock en future beats. Na vier veelbelovende EP’s in eigen beheer verscheen in maart dit jaar de ijzersterke debuutplaat ‘Spooning’. De bijhorende releaseshows en optredens (DOUR! Couleur Café!) vielen in het water, maar nu staan de ketten van Commander Spoon te trappelen om op de onlinestage van Bel Jazz Fest te rocken en de plaat tot leven te brengen.
Pierre Spataro (tenorsaxofoon), Florent Jeunieaux (gitaar), Fil Caporali (contrabas, basgitaar), Samy Wallens (drums)

zaterdag 30 mei 2020
Karen Willems
Het traject van Karen Willems is een tocht door een wereld van mogelijkheden. Een vrijhaven voor invloeden uit de hele wereld, een soort etnografie met een industriële toets. De percussioniste maakte naam binnen de pop en rock (Zita Swoon Group, Novastar, Mauro Pawlowski …), maar na een aantal omzwervingen is ze nu bezig aan een uitgepuurd solopad. Willems’ spontane muziek is een onderdompeling in een persoonlijk universum waarin het fijn ronddwalen is: je beweegt op de tast, met als bedoeling helemaal in de creatie van het moment en de kern van geluid te duiken.
Karen Willems (percussie)

zaterdag 30 mei 2020
Nordmann
Nordmann staat voor broeierige jazz, eigenzinnige rock-’n-roll, expressionistische grooves en nachtelijk minimalisme. De band combineert de elektrisch geladen intensiteit én het explosieve potentieel van een furieuze rockband met de bedachtzaamheid en het vermogen tot gedaanteverwisselingen van de beste improviserende bands. Het is een sound vol verbeelding en suggestiviteit, spanning en ontlading. Rollende grooves én duistere sferen. Het is zowel de weldadige roes als de instantkick voor zij die nood hebben aan een avontuur.
Mattias De Craene (tenorsaxofoon), Edmund Lauret (gitaar), Dries Geusens (bas), Thijs Troch (toetsen), Elias Devoldere (drums)

zaterdag 30 mei 2020
DJ Alia